dimarts, 30 de juliol del 2019

En marxa KMS XL LUPUS, campanya de micromecenatge per a obtenir finançament per a la recerca i la divulgació del lupus eritematós sistèmic



El ciclista i corredor de muntanya Pep Vega i l’Associació Catalana de Lupus (ACLEG) promouen la campanya de micromecenatge KMS XL LUPUS amb la finalitat de recaptar fons per a la recerca i la divulgació del lupus eritematós sistèmic que es realitza al Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Pep Vega és el creador dels projectes Pedals de Foc i Pedales del Mundo que promouen l’esport i el turisme en bicicleta a tot el món i ara lidera aquesta nova campanya de micromecenatge KMS XL LUPUS que s’uneix a les que ja promou ACLEG des de fa uns anys com STOP LUPUS i Projecte RING. KM XL LUPUS pretén també posar en valor els beneficis de l’activitat esportiva per als pacients amb lupus i altres malalties autoimmunes. 
El lupus eritematós sistèmic (LES) és una malaltia autoimmune que pot afectar a totes les parts i els òrgans del cos i que dona lloc a símptomes molt diversos. La majoria dels pacients amb lupus són dones, de fet es calcula que el pateixen 1 de cada 750 dones a Europa. Actualment és una malaltia incurable però pot tractar-se. Obtenir un diagnòstic pot ser difícil ja que no existeix una prova específica per diagnosticar i pot trigar mesos o anys perquè la seva causa és desconeguda.
El Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic que dirigeix el Dr. Ricard Cervera és un centre capdavanter en l’assistència, la recerca i la docència sobre el lupus on s’han atès més de 1000 pacients amb aquesta malaltia, es lideren projectes de recerca internacionals i cada any es realitzen més de 10 cursos de postgrau presencials o en línia sobre aquesta malaltia, dels que destaquen els cursos internacionals de la Lupus Academy, consorci internacional creat per metges del Servei.

El Màster Oficial en Malalties Autoimmunes de la Universitat de Barcelona compleix 10 anys amb la formació de més de 200 alumnes




El passat 21 de juny es va cloure la 10a. edició del Màster Oficial en Malalties Autoimmunes de la Universitat de Barcelona, coordinat pel Dr. Ricard Cervera, cap del Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic i de l’equip IDIBAPS Malalties Autoimmunes Sistèmiques.
Un total de 221 alumnes han rebut formació en aquest màster en el conjunt de les deu primeres promocions (2009-2019), els quals procedeixen majoritàriament de diversos països europeus (54 d’Espanya, 37 de Portugal, 8 d’Itàlia, 1 d’Andorra, 1 de França, 1 de Polònia i 1 de Bielorússia) i llatinoamericans (22 de Colòmbia, 20 d’Argentina, 19 de Paraguai, 11 d’Uruguai, 10 de Mèxic, 9 de Perú, 8 d’Equador, 7 de Xile, 4 de Veneçuela, 3 de Brasil, 1 de Bolívia, 1 d’El Salvador, 1 de Costa Rica i 1 de República Dominicana) i 1 d’Egipte.
Aquest és el primer Màster Universitari a Europa que aprofondeix de forma integral en les malalties autoimmunes, relacionant els aspectes bàsics de la autoimmunitat amb els clínics de les malalties autoimmunes, tant sistèmiques com especifiques d’òrgans, que anteriormente només s'havien tractat separadament a nivell universitari. La importància social i econòmica dels pacients amb malalties autoimmunes és notòria i en creixement, per la qual cosa resulta absolutament necessari garantir la seva correcta assistència. Segons dades dels National Institutes of Health (NIH) dels EUA, al voltant del 20% de la població estaria afectada per alguna malaltia autoimmune.
Actualment, aquest màster forma part com a Especialitat del Màster en Competències Mèdiques Avançades de la Universitat de Barcelona i en ell hi participen com a coordinadors d’assignatures i mòduls els Drs. Gerard Espinosa, Maria C. Cid, Josep M. Grau, José Hernández-Rodríguez, Sergio Prieto, Georgina Espígol.Frigolé, Jordi Yagüe, Manel Juan, Juan-Manuel Mascaró, Alfredo Adán, Raimon Sanmartí, José-Alfredo Gómez-Puerta, Jacobo Sellarés, Luis Quintana, Joan Carles Reverter, Dolors Tàssies i Albert Saiz.

El projecte 3TR (Taxonomy, Treatment, Targets and Remission) aporta 1,5 milions d’euros de la Unió Europea-Innovative Medicines Initiative (IMI) a la recerca sobre malalties autoimmunes que es realitza a l’IDIBAPS, sota la coordinació del Dr. Ricard Cervera, de l’equip de recerca en malalties autoimmunes sistèmiques



El lupus eritematós sistèmic, l’artritis reumatoide, l’esclerosi múltiple, la malaltia inflamatòria intestinal i l’asma seran les malalties objecte d’estudi en el projecte 3TR (Taxonomy, Treatment, Targets and Remission) que promou la Unió Europea a través del programa Innovative Medicines Initiative (IMI). L’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) tindrà una destacada participació a través dels grups de recerca de malalties autoimmunes sistèmiques, amb els Drs. Ricard Cervera i Gerard Espinosa, malalties nefrourològiques i trasplantament renal, amb el Dr. Luis Quintana, artropaties inflamatòries, amb el Dr. Juan D. Cañete, malaltia inflamatòria intestinal, amb els Drs. Julià Panés i Azucena Salas, i neuroimmunologia clínica i experimental, amb la Dra. Yolanda Blanco, amb una subvenció d’aproximadament 1,5 milions d’euros. A través del CIBER de Malalties Respiratòries també hi participarà l’equip d’inflamació i reparació en les malalties respiratòries, amb els Drs. Àlvar Agustí García-Navarro i Rosa Faner.
El projecte 3TR és un ambiciós projecte europeu d'investigació patrocinat pel programa Innovative Medicines Initiative (IMI) de la Unió Europea, que aglutina 61 centres universitaris i 8 empreses farmacèutiques de 12 països europeus, els quals treballaran conjuntament durant 7 anys amb un pressupost de 40,3 milions d'euros procedents d'un consorci públic - privat. La iniciativa té com a objectiu identificar els mecanismes moleculars responsables de la manca de resposta als tractaments, de les recaigudes i de la remissió en malalties autoimmunes, inflamatòries i al·lèrgiques.

dimarts, 23 de juliol del 2019

8th Meeting of the Lupus Academy (Warsaw, 6-8 September 2019)




La 8ª edición de la Lupus Academy se realizará en Varsovia (Polonia) del 6 al 8 de septiembre de 2019. Durante 3 días se llevarán a cabo conferencias magistrales, mesas redondas, talleres prácticos y desayunos con los profesores para profundizar en los conocimientos clínicos sobre el lupus eritematoso sistémico. El curso está abierto a la participación de 300 médicos de todo el mundo y la organización ofrece inscripción a un precio reducido de 30 EUR a los fellows/ex-fellows del Servicio de Enfermedades Autoinmunes del Hospital Clínic de Barcelona. De forma muy especial, la realización del curso en Varsovia ofrece una magnífica oportunidad a los miembros de Barcelona Clínic Autoimmunity - Alumni de Europa para asistir a este prestigioso curso.
La Lupus Academy está constituida por un consorcio independiente liderado por 12 expertos internacionales (Zahir Amoura, Ricard Cervera, Andrea Doria, Thomas Dörner, Richard Furie, Breva Hahn, David Isenberg, Munther Khamashta, Bernardo Pons-Estel, Sandra Navarra, Murray Urowitz y Ronald van Vollenhoven) y se dedica a promover actividades educativas (cursos presenciales y en línea, material didactico...) sobre esta enfermedad.