dijous, 30 de juny del 2016

El Dr. Mario García-Carrasco, nombrado Socio Numerario de la Academia Nacional de Medicina de México

El Dr. Mario García-Carrasco, profesor de Reumatología de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla (México) y ex-fellow del Servicio de Enfermedades Autoinmunes del Hospital Clínic de Barcelona, ha sido nombrado Socio Numerario de la Academia Nacional de Medicina de México, en reconocimiento a los servicios que ha prestado a la ciencia, en un acto realizado en la Ciudad de México el día 29 de junio de 2016.
El Dr. García-Carrasco se formó como reumatólogo en prestigiosos hospitales de París y Barcelona y completó su formación en enfermedades autoinmunes sistémicas en el Hospital Clínic de Barcelona entre los años 1993-2003. Asimismo, obtuvo el título de Doctor por la Universidad de Barcelona en el año 1997 con una tesis sobre los factores víricos, hormonales e inmunomoduladores en la etiopatogenia del síndrome de Sjögren primario, que fue dirigida por los Dres. Josep Font y Miguel Ingelmo
Desde su regreso a México en el año 2003 ha continuado con una intensa actividad científica y académica, contribuyendo a la formación de una nueva generación de expertos en enfermedades autoinmunes en este país. Asimismo, fue uno de los promotores de este Club de Alumni, que permite mantener los lazos de unión entre los ex-residentes y becarios del Servicio de Enfermedades Autoinmunes del Hospital Clínic de Barcelona.


dimecres, 22 de juny del 2016

La Dra. Maria Cinta Cid, nomenada Acadèmica Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

La Dra. Maria Cinta Cid, Consultora Sènior del Servei de Malalties Autoimmunes de l'Hospital Clínic, cap del grup de recerca en Vasculitis Sistèmiques de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i Professora Associada del Màster en Malalties Autoimmunes de la Universitat de Barcelona, ha estat nomenada Acadèmica Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya en un acte acadèmic realitzat el 7 de juny de 2016. L'acollida va ser portada al terme pel Prof. Francesc Cardellach, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona.
En el mateix acte, també va estat nomenat Acadèmic Corresponent el Dr. Vicent Fonollosa, cap de Secció del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i professor del Màster en Malalties Autoimmunes de la Universitat de Barcelona.
L'Acadèmia fou creada l'any 1770 amb el nom d'Academia Mèdico Pràctica. El 1785 rebé el títol de Reial. Des de la primera Acadèmia hi hagué algunes variacions en el nom. El més clàssic ha estat el de Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. El Ple de 10 de desembre de 1991 va acordar canviar aquest vell nom pel de Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
L'Acadèmia ha tingut al llarg de la seva història, des del 1770, més de 350 membres numeraris, pràcticament la totalitat de les grans personalitats de la medicina catalana. Entre els presidents de l'Acadèmia hi hagué personalitats importants no sols de la medicina sinó de la vida ciutadana. Cal recordar-ne com a més significatius els doctors Francesc Salvà i Campillo, que excel.lí en mols camps de la ciència; Bartomeu Robert, professor de medicina interna, el garn consultor del seu temps i alcalde de Barcelona; August Pi i Sunyer, creador de l'Institut de Fisiologia i d'escola aquí i en el seu exili de Caracas; Agusti Pedro i Pons, l'últim gran internista d'una forma de medicina que ja ha canviat. A més d'aquests quatre, altres set presidents també estan en el nomenclàtor de les vies públiques de Barcelona: Francesc Santpons i Roca; Francesc Carbonell i Bravo; Joan Francesc Bahí i Fontseca; Emili Pi i Molist; Salvador Cardenal i Fernàndez; Valenti Carulla i Margenat; Manuel Ribas i Perdigó.

dimecres, 8 de juny del 2016

La Dra. Carme Vericat, ponent convidada de la Conferència Clínico-Patològica de l’Hospital Clínic de Barcelona




La Dra. Carme Vericat va ser la ponent convidada per a la discussió de la Conferència Clínico-Patològica de l’Hospital Clínic de Barcelona que es va portar a terme el dia 1 de juny de 2016 a la Sala d’Actes Farreras Valentí i on va realitzar una brillant disertació sobre un complex cas amb febre prolongada, alteració del perfil hepàtic i pancitopènia. Aquesta és una prestigiosa sessió trimestral on, de forma semblant als clàssics “Case Records of the Massachussets General Hospital”, es discuteix el diagnòstic diferencial de casos tancats i, posteriorment, es publica en forma d’article a la revista Medicina Clínica (Barcelona), una de les publicacions mèdiques de major factor d’impacte en llengua castellana.
La Dra. Carme Verricat és ex-resident del Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic, on va efectuar una rotació externa el 1997. Des del 2009, la Dra. Vericat és membre del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Sanitas CIMA de Barcelona, on combina el seu interès per les malalties autoimmunes amb l’estudi del risc cardiovascular.