dimarts, 29 d’agost de 2017

Nekane Terrades, del Grup de Recerca en Vasculitis del Servei de Malalties Autoimmunes, guanya un dels premis de divulgació Comas i Solà de la Universitat de Barcelona

El proppassat 13 de juny es va revelar el nom dels autors dels tres vídeos guanyadors del III Concurs Comas i Solà: Nekane Terrades, pel vídeo L' arteritis de cèl·lules gegants; Yoran Beldengrün, per la proposta Functional food: smart microgels against lactose intolerance, i Jaume Taura, pel treball Optopharmacology.
El III Concurs Comas i Solà, organitzat conjuntament per l’Escola de Doctorat i la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de la Universitat de Barcelona, té l’objectiu d’apropar a la ciutadania, mitjançant un canal àgil i visual, la recerca que es duu a terme a la UB, així com donar visibilitat als estudiants de doctorat com a motor de la recerca de la Universitat. A l’hora de decidir els guanyadors, el jurat ha valorat l’originalitat dels vídeos, el rigor científic, la capacitat de síntesi dels conceptes explicats i la claredat del missatge, ja que un dels objectius del certamen és que les peces audiovisuals siguin comprensibles per a un públic no especialitzat ni habituat al llenguatge científic.
El vídeo premiat a  Nekane Terrades, del Grup de Recerca en Vasculitis que lidera la Dra. Maria Cinta Cid, té com a objectiu explicar la recerca en el camp de l’arteritis de cèl·lules gegants. En aquesta malaltia es produeix una inflamació dels vasos sanguinis, amb l'aparició de diferents símptomes. Actualment, els pacients són tractats amb uns fàrmacs anomenats glucocorticoides, però tenen efectes secundaris importants i no funcionen correctament en tots els malalts, cosa que fa necessària la recerca de teràpies alternatives o complementàries. L’objectiu de la tesi de l’autora d’aquest vídeo és estudiar l’impacte d’utilitzar un nou fàrmac en el tractament d’aquesta malaltia: el tocilizumab.

Josep Comas i Solà, un divulgador científic exemplar
El certamen duu el nom de l’astrònom barceloní Josep Comas i Solà (1868-1937), que, interessat des de ben jove per l’astronomia, va esdevenir un gran divulgador científic. Quan tenia quinze anys, va estudiar un meteorit que havia caigut a prop del camp de Tarragona, i el resultat el va publicar a la revista Astronomie. Va destacar pels seus estudis sobre asteroides —en va trobar onze— i va desenvolupar un nou mètode de recerca per calcular-ne l’òrbita. A més de la seva recerca científica en astronomia, va experimentar amb la fotografia i el cinema aplicats a l’observació astronòmica i va desenvolupar estudis en sismologia. Va ser director de l’Observatori Fabra de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des de la seva creació. També va contribuir a fundar la Societat Astronòmica d’Espanya i en va ser el primer president.
El certamen promou que els investigadors en formació expliquin la seva recerca al públic no especialitzat en un format audiovisual, i els guanyadors reben un iPad, una matrícula personal i gratuïta per a qualsevol dels cursos intensius d’idiomes que organitza l’Escola d’Idiomes Moderns (EIM) en la seva oferta d’estiu 2017, i un lot de productes de marxandatge oficial de la Universitat de Barcelona.

Enllaç al vídeo: https://youtu.be/3kpJahjPmb8

Cap comentari:

Publica un comentari