dilluns, 28 de desembre del 2020

La Dra. Georgina Espígol-Frigolé obté el contracte del Programa 50/50 de l’IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona

 

La Dra. Georgina Espígol-Frigolé ha obtingut el contracte del Programa 50/50 de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)-Hospital Clínic de Barcelona que li permetrà continuar la carrera professional com a Especialista del Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic i investigadora (R3-Established Researcher) del Grup de Recerca en Vasculitis Sistèmiques de l’IDIBAPS.

El Programa 50/50 de l'IDIBAPS i l'Hospital Clínic de Barcelona va començar el 2012 per a metges especialistes joves amb una carrera investigadora sòlida realitzada, com a mínim en part, als centres de recerca estrangers més prestigiosos.

La Dra. Espígol-Frigolé es va llicenciar en Medicina l’any 2000 per la Universitat Autònoma de Barcelona i entre el 2001 i el 2006 es va especialitzar en Medicina Interna a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Des de l’any 2005 la seva trajectòria investigadora està lligada al Grup de Recerca en Vasculitis Sistèmiques encapçalat per la Dra. Maria C. Cid. Entre els anys 2006-2007 va gaudir del Premi Fi de Residència Emili Letang que concedeix l’Hospital Clínic, amb el que va iniciar el que seria posteriormente el seu treball de tesi en arteritis de cèl.lules gegants i que va combinar amb la tasca de metge assistencial a l’Àrea de Vigilància Intensiva del mateix hospital. L’any 2007 l’Instituto de Salud Carlos III li va otorgar un contracte “Río Hortega” de tres anys de durada amb el que va poder intensificar la seva formació especialitzada en malalties autoimmunes sistèmiques a l'IDIBAPS: Des del punt de vista clínic, participant en el diagnòstic i tractament de malalts complexes, col.laborant amb assaigs clínics d’àmbit internacional liderats per l’European Vasculitis Study Group (EUVAS) i participant en l’establiment dels criteris de classificació EULAR/ACR de la polimiàlgia reumàtica i des del punt de vista de la recerca, aprofundint en les bases fisiopatològiques de l’arteritis de cèl.lules gegants cercant dianes terapèutiques que puguin ser una alternativa al tractament actual.

Des de l’any 2010 al 2012 va tenir l’oportunitat d’ampliar els seus coneixements en biologia cel.lular obtenint un enfoc molt més translacional de les malalties inflamatòries treballant amb la Dra. Tosato en el Laboratory of Cellular Oncology del Center for Cancer Research at the Cancer Institute en els National Institutes of Health (Bethesda, MD, EUA). Durant la seva estada als National Institutes of Health va adquirir un millor coneixement de l’angiogènesi i de les funcions  inflamatòries de l’endoteli vascular que tenen rols molt rellevants dins la inflamació crònica de les malalties autoimmunes sistèmiques. L’any 2012 va defensar la tesi ”Diferenciació funcional Th17 en l’expressió fenotípica i evolució clínica de l’arteritis de cèl.lules gegants. Rol de l’axis IL-23/IL-17 en la inflamació vascular”, obtenint el grau de doctor per la Universitat de Barcelona.

Més recentment, la Dra. Espígol-Frigolé va obtenir els contractes “Joan Rodés”, ajuts concedits i finançats íntegrament per l’Instituto de Salud Carlos III amb la finalitat de que desenvolupés de forma combinada el 50% de les activitats en recerca i el 50% en clínica. D’aquesta manera, l’any 2014 es va reincorporar a l’IDIBAPS, on continua projectes d’investigació translacional sobre vasculitis sistèmiques, i al Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic, on realitza la seva tasca assistencial. Actualment, la Dra. Espígol-Frigolé és també Professora Associada de la Universitat de Barcelona on coordina un mòdul del Màster en Malalties Autoimmunes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada