diumenge, 18 de desembre de 2016

El Dr. Ricard Cervera, Premi Dr. Josep Font de la Fundació Mutual MèdicaEl Dr. Ricard Cervera, cap del Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic i de l'equip IDIBAPS de Malalties Autoimmunes Sistèmiques, ha estat guardonat amb el Premi Dr. Josep Font que concedeix la Fundació Mutual Mèdica per al metge primer signant del millor treball original d’investigació mèdica publicat durant l’any 2015, el qual tingui una aplicació a la pràctica clínica. Un total de 62 candidats optaven enguany a aquest premi.
En aquesta ocasió, el treball de l'autor guardonat porta per títol “Morbidity and mortality in the antiphospholipid syndrome during a 10-year period: a multicentre prospective study of 1000 patients" i va ser publicat a la revista Annals of the Rheumatic Diseases, la publicació de major factor d'impacte en aquest camp de la Medicina. Per a la realització d’aquest treball, el Dr. Ricard Cervera va liderar un consorci europeu de 20 centres que va seguir durant 10 anys a 1000 pacients amb síndrome antifosfolipídica (SAF), la qual cosa ha permès conèixer a fons aquesta malaltia autoimmune.
Què és la síndrome antifosfolipídica?
La SAF, també coneguda com a “síndrome de Hughes” pel doctor que liderava l’equip que la va descriure a Londres per primer cop l’any 1983, és una de les malalties autoimmunes sistèmiques més freqüents i es caracteritza per l’aparició en la sang dels anomenats anticossos antifosfolipídics, els quals provoquen trombosis (coàguls de sang) que es poden desenvolupar en qualsevol part del cos (venes de les cames, cervell, cor, ronyons…) i avortaments en dones embarassades.
L’equip de recerca de l’Hospital Clínic-IDIBAPS ha estat, des del descobriment de la síndrome, un dels seus principals equips d’investigació, participant en la descripció de vàries de les seves manifestacions clíniques així com de la forma més dramàtica de presentació, anomenada “síndrome antifosfolipídica catastròfica”.

Entrevista al Dr. Ricard Cervera: http://mutualmedica.com/ca/noticies/2017/3222-la-sindrome-antifosfolipidic-catastrofic-que-nomes-aparei-en-el-1-de-los-casos-te-una-mortalitat-que-acosta-al-51.html

Vídeo de l'entrevista al Dr. Ricard Cervera:

 

Cap comentari:

Publica un comentari